Norsk allroundspiller med stort potentiale kommer nu

15/12 - 2023

Team Esbjerg supplerer truppen på både kort og langt sigt ved at indgå en aftale gældende til 30. juni 2026 med den unge, norske bagspiller, Live Rushfeldt Deila, der med øjeblikkelig virkning skifter fra den norske ligaklub, Sola HK.

Bestyrelsesformand Bjarne Pedersen oplyser, at tilførslen af en ny spiller midt i en sæson er muliggjort med støtte fra en kreds af loyale sponsorer, akkurat som da det i januar lykkedes at hente Anna Kristensen til klubben før den oprindelige kontraktperiode.

– Også denne gang er de klar til at bakke op omkring deres klub, det er bare fantastisk, siger Bjarne Pedersen.

 Live Rushfeldt Deila, 23 år, debuterede på det norske landshold i april, men indgår modsat tvillingesøsteren, Odense-spilleren Thale Rushfeldt Deila, ikke i den stjerneprægede trup til det igangværende VM i de skandinaviske lande.

– Jeg blev virkelig overrasket, da jeg midt i en sæson fik henvendelsen fra Team Esbjerg, og jeg var usikker på, hvordan Sola HK ville reagere. Men heldigvis viste klubben forståelse for mit ønske om at komme til en dansk klub med så mange dygtige spillere og en god træner. Det har været min drøm, siden jeg var en helt ung spiller, at spille Champions League, og nu glæder jeg mig meget til at møde spillerne og få min drøm opfyldt, siger Live Rushfeldt Deila.

Hun er fra Porsgrunn i Sydnorge og har spillet i flere klubber i området, først Glassverket IF, der kom i økonomisk krise, hvorefter hun efter en sæson skiftede til Skrim Kongsberg og derefter videre til Frederikstad BK. Siden 2021 har hun spillet for Sola HK og været med til at vinde to af tre bronzemedaljer i træk i den norske Rema 1000-liga.

Cheftræner Jesper Jensen fremhæver Live Rushfeldt Deilas alsidighed i både forsvar og angreb, og at hun stiller sig i holdets tjeneste, uanset hvilken opgave hun bliver sat på.

– Live Rushfeldt Deila vil ikke revolutionere vores måde at spille håndbold på, men hun er med en fysik på internationalt niveau en spiller, der er svær for modstanderne at håndtere i begge ender af banen. Med sin alder skal hun fortsat udvikle på sine potentialer, men er allerede nu en stor motor, der kan spille på mange positioner. Vi har mange spillere af sted til en slutrunde og er sårbare over for skader. Vi kunne nok have klaret os igennem med den nuværende spillertrup, men nok er ikke nok med de målsætninger, vi har, siger Jesper Jensen.

Hans efterfølger på cheftrænerposten, Tomas Axnér, ser ligeledes frem til at have den norske allroundspiller i sin trup, når han tiltræder i sommeren 2024.

– Live er en meget spændende spiller med fin spilforståelse og stor styrke i forsvarsspillet. Hun er en smart spiller med styrke i sin individuelle teknik, som vil passe godt ind i det koncept, vi

gerne vil spille. Live er forandringsvillig og skal fortsat udvikle sit angrebsspil. Og så er det fint, at hun kommer nu og får tid til at vænne sig til klubben og byen, siger han.

Live Rushfeldt Deila er ud af en idrætsfamilie. Hendes far, Ronny Deila, er tidligere fodboldspiller på eliteniveau og er nu cheftræner i den belgiske traditionsklub, Club Brugge. Hendes mor, Bjørgunn Rushfeldt, har været aktiv som træner i blandt andet håndbold. Lives onkel, Sigurd Rushfeldt, har en international fodboldkarriere bag sig og er nu assistenttræner i Tromsø.

Live ser frem til at prøve kræfter med den stærke danske liga og at optræde i EHF Champions League for sin nye klub.

– Jeg har min styrke i duelspillet, og at jeg kan spille i hele bagkæden og de fire midterste positioner i forsvaret. Jeg arbejder på at forbedre mit skud fra distancen, og så vil jeg generelt gerne blive bedre i alle dele af spillet, siger Live Rushfeldt Deila.

Efter debuten på det norske landshold i foråret er hun blevet offer for den nådesløse konkurrence om pladserne, men går efter at lægge på de nuværende tre landskampe. Ved siden af håndboldkarrieren studerer hun organisation og idrætsledelse på Norges Idrettshøyskole (NIH).