Team Esbjergs orientalske fornyelse hedder Beyza

27/05 - 2021

Team Esbjerg har mod sædvane orienteret sig mod den nære orient for at styrke bredden og fleksibiliteten i truppen. Valget er faldet på den 24-årige tyrkiske fløjspiller, Beyza Irem Türkoglu, der skifter på en foreløbig etårig aftale fra de nykårede tyrkiske mestre, Kastamonu Belediyesi GSK, som hun kom til i 2019 efter otte sæsoner i Yenimahalle Belediyesi i hjembyen Ankara.

– Vi har fra de mange år i europæisk klubhåndbold et netværk og blev gjort opmærksom på Beyza Irem Türkoglu. Trods den indledende skepsis lod vi os overbevise om, at vi skulle kigge lidt nærmere på hende, og jeg blev enormt opløftet af de samtaler, jeg har haft med hende. Hun er en glad pige med både ydmyghed, gåpåmod og mod på livet, og vi har valgt at gå på kompromis med vore normale prioriteringer, siger cheftræner Jesper Jensen.

Da klubben i februar meddelte, at det lokale fløjtalent, Elma Halilcevic, skiftede til en anden dansk ligaklub i jagten på mere spilletid, rakte Jesper Jensen ud efter fløjspillere eller omstillingsparate bagspillere udefra, som kunne tænke sig at udvikle sig i Team Esbjergs håndboldmiljø. Ingen fra de foretrukne markeder, Danmark, Norden og syd for grænsen, viste sig at matche behovene – og så dukkede kandidaten fra en usædvanlig kant op.

– Vi kigger efter spilleres topniveau, og vi tror, at Beyza med sin indstilling og fysik har potentialet til at udvikle sig til en topspiller. Hun er ikke på niveau med hverken Sanna Solberg eller Marit Røsberg Jacobsen angrebsmæssigt, men har præsteret godt for sin klub i denne sæsons European League, hvor hun har dækket 2’er i forsvaret og spillet venstre fløj. Hun er højrehåndet og skal udvikle sig under Sanna Solbergs erfarne vinger, men kan også gardere på den modsatte fløj, siger Jesper Jensen.

Beyza Irem Türkoglu ser da også forsvarskvaliteterne, og at hun kan dække flere positioner, som nogle af sine håndboldmæssige styrker. Nu er hun parat til at optræde på en langt større scene end den tyrkiske liga, hvor hendes klub har scoret stabilt over 40 mål pr. kamp i den seneste tid og erobrede et tæt mesterskab med 11 sejre i træk. 

– Den danske liga er en af de bedste og hårdeste i Europa, og det er landet, hvor håndbold blev født. Jeg glæder mig til at spille gode kampe mod gode hold hver gang, og at spillet er meget hurtigere. Team Esbjerg har jeg fulgt, siden vi i 2015 spillede kvalifikation til Champions League mod klubben, der er en af de bedste i Danmark og med en god indbyrdes kemi mellem spillerne, siger Beyza Irem Türkoglu.

Hun begyndte at spille håndbold som 11-årig i hovedstaden Ankara og spillede sin første professionelle kamp som 15-årig i Yenimahalle Belediyesi. To år forinden spillede hun sin første ungdomslandskamp for Tyrkiet, som hun debuterede for på seniorniveau i 2017. Hun har tidligere opholdt sig i Schweiz med sin familie i en periode, men springet til en stærkere liga i

et vestligt land er naturligvis stort for den rejseglade engelsktalende Ankara-pige, der har flere års erfaring fra europæisk klubhåndbold. I denne sæson blev det til en sidsteplads i en yderst tæt gruppe i EHF European League, hvor Kastamonu Bld. fra det nordlige Tyrkiet dog formåede at vinde begge kampe over russiske Lada. Beyza scorede 16 mål i gruppespillet.

I nyere tid har spillere som Estavana Polman, Kristina Liscevic og Nerea Pena beriget den nordiske håndboldkultur i Team Esbjerg, som ifølge Jesper Jensen er så stærk, at den fint kan absorbere spillere med nye impulser og en anden håndboldopdragelse. Beyza Irem Türkoglu bliver den næste fornyelse, når hun tiltræder 1. juli. Hun afslutter en sms med et ”farvel” og øver sig allerede på danske ord.