Det europæiske triumftog er ved at være længe siden

15/11 - 2020

Krigslykken er vendt for Team Esbjerg i DELO EHF Champions League, hvor holdet i seneste sæson ikke bare spillede fremragende og betog Europa, men også havde marginalerne på sin side i flere kampe.

I søndagens returopgør mod russiske Rostov-Don blev vendingen symboliseret af et straffekast til Team Esbjerg ved spilletidens udløb. Holdet havde på det tidspunkt kæmpet sig op på 24-25, og muligheden for at få point blev lagt i hænderne på Marit Røsberg Jacobsen, der normalt er en sikker straffekastskytte. Hun valgte at undlade at finte på indskiftede Galina Gabisova, der parerede og udløste en russisk sejrsdans.

Kampen var over lange stræk en helt lige affære, som også resultatet antyder. Rostov-Dons bedste spiller i den første kamp. verdensklassefløjen Iuliia Managarova, spillede atter op og scorede på et gennembrud efter 25 sekunder, og hun førte sig i det hele taget frem med sin enorme speed og fintestyrke.

Kristine Breistøl holdt kontakten med et fløjgennembrud og et mål fra distancen, og hendes backmakker, Mette Tranborg, hamrede bolden ind til 7-8, men Rostov-Don var for det meste en spids foran, selv om stjernen Anna Vyakhireva fremtrådte i relativt bleg udgave.

I tiden 17:57 kom den nye spanier, Nerea Pena, på banen i den rolle, hun er udset til i årets sidste tre kampe, som aflastning. Første gang for Mette Tranborg, der fik et af de hvil, hun ikke har været forvænt med hidtil. Senere scorede hun i undertal til 11-12, og da cheftræner Jesper Jensen med 20 sekunder af første halvleg igen tog en timeout, blev Pena betroet den playmakerrolle, hun har haft i europæisk klubhåndbolds øverste lag og det spanske landshold i 12 år. Med stor selvfølge spillede hun op til Mette Tranborg, der reducerede til pausestillingen 12-13.

Kristine Breistøl markerede sig atter i begyndelsen af anden halvleg med en udligning i krydset og et løbeskud til Team Esbjergs første føring, 14-13. Mellem målene reddede Rikke Poulsen sit første af to straffekast. I det følgende angreb blev Vyakhireva på det nærmeste klædt af af et meget opmærksomt Team Esbjerg-forsvar, og bagefter skød hun ved siden af. Den mentale overhånd var ved at skifte.

Men Team Esbjerg lod initiativet glide fra sig og atter med Iuliia Managarova i en glansrolle. Hun stod for flere sublime detaljer i angrebet og indhentede med lethed i Sonja Frey i kontraangreb. Rostov-Don førte flere gange med fire mål, og efterhånden som minutterne gik, blev bjerget frem mod point vanskeligere at bestige.

I næstsidste minut stjal Frey en bold, men den blev straks erobret tilbage af Managarova. Rikke Poulsen præsterede en 100 procents redning, og Frey brød igennem til en reducering til 24-25. Spændingen var intakt, og kampens to græske dommere, begge med fornavnet Ioanna, valgte at fløjte en af håndboldhistoriens hurtigste passivt spil-kendelser. Tilbagevendte Vilde Ingstad hentede et straffekast, der blev brændt.

Team Esbjerg havde mulighederne, men udnyttede dem ikke i kampens afgørende faser i anden halvleg. Holdet står i stampe med tre point i bundregionen af Gruppe A, men har chancen for at erobre point i en hjemmekamp mod Metz Handball søndag den 22. november kl. 14.00.

Cheftræner Jesper Jensen, Team Esbjerg:

– Når man taber en kamp efter at have brændt et straffekast efter tidens udløb, er man altid skuffet. Tre point hidtil er mindre, end vi havde forventet, og nu bliver det hårdt at nå top seks og gå videre i turneringen. Krim kom op på fire point med uafgjort ude mod Bucuresti, og jeg tror, kampene mod Krim og Bietigheim bliver afgørende for vore chancer.

Cheftræner Per Johansson, Rostov-Don:

– Vi forberedte os på, at Team Esbjerg ville komme med mere end i den første kamp, og det gjorde de. Vi spillede en rigtig god første halvleg, men Team Esbjerg er et svært hold at spille imod, fordi holdet hele tiden skifter i spillet. Heldigvis fandt vi frem til vores spil og kom foran med fire mål. Alligevel blev det tæt til sidste, men heldigvis havde jeg Galina til at redde det sidste straffekast.

Målvogter Galina Gabisova kom på banen og reddede Marit Røsberg Jacobsens straffekast:

– Redningen gør mig ikke til en helt. Team Esbjerg er et meget stærkt hold, og jeg er stolt af, at vi formåede at vinde.

Team Esbjerg-playmaker Sonja Frey:

– Også jeg er skuffet. Jeg føler, at vi kan være med mod Rostov-Don, men i anden halvleg fik vi en periode, hvor vi manglede kvalitet og koncentration, og det udnyttede modstanderne meget fint.

Begge cheftrænere var stærkt utilfredse med kampens to græske dommere:

Per Johansson:

– Det er hårdt for spillerne, når dommerkendelserne er som en roller coaster, og de ikke ved, hvad de skal gøre. Vi blev ikke bortdømt i dag, men der var ingen linje hos dommerne.

Jesper Jensen:

– Jeg er helt enig med Per, men det er desværre, hvad vi ser i hver uge i Champions League. Niveauet er op og ned, og det er frustrerende, når vi som spillere og trænere forsøger at gøre vores bedste.

Kampen i tal:

Team Esbjerg – Rostov-Don 24-25 (13-12)

Målscorere Team Esbjerg: Kristine Breistøl 6, Mette Tranborg 5, Sonja Frey 5, Marit Malm Frafjord 2, Nerea Pena 2, Marit Røsberg Jacobsen 2, Annette Jensen 1 og Vilde Ingstad 1.

Topscorer Rostov-Don: Iuliia Managarova 6

Udvisninger:

Team Esbjerg: 4

Rostov-Don: 2

450 tilskuere i Blue Water Dokken