Nordiske mestre har man vel lov til at kalde sig - men Team Esbjerg vil videre

23/02 - 2020

Team Esbjerg skrev et nyt kapitel i de senere års i forvejen begivenhedsrige klubhistorie og kvalificerede sig til kvartfinalen i DELO Women’s EHF Champions League ved for anden gang at slå de norske mestre, Vipers Kristiansand, og for anden gang score 35 mål mod holdet fra færgebyen.

Cifrene 35-30 lyver om kampforløbet, der var præget af mere spænding og jævnbyrdighed, end de ret klare cifre lader ane. I de sidste fem minutter brød Vipers ned i et desperat forsøg på at få point ud af opholdet i Esbjerg, og Team Esbjerg scorede lette mål på stribe til stående ovationer fra en endnu en gang godt fyldt Blue Water Dokken.

De godt 2.400 tilskuere fik en håndboldoplevelse, som de havde fået fire dage forinden i topkampen mod Viborg HK i den hjemlige HTH Ligaen. Når man spiller mod Vipers, er der på det nærmeste garanti for tempo, og det fornægtede sig ikke.

Team Esbjerg lagde bedst ud og førte 2-0, inden nordmændene svarede igen med fire mål i træk, og det skulle blive kendetegnende for kampen, der var præget af scoringer i serier. Den begavede playmaker, Marta Tomac, den knivsparke venstrefløj, Vilde Jonassen, venstrehåndsskytten Silje Waade og 37-årige Heidi Løke førte an for gæsterne i deres klart bedste halvleg, og hos Team Esbjerg viste Clara Monti Danielsson, at hun er inde i sin bedste periode i klubben. Hun have i flere perioder selskab af yderligere en stregspiller, og hendes samarbejde med Estavana Polman var forbilledligt. Svenskeren udlignede til 7-7 med sit holds tredje mål i træk, hvorefter Marit Røsberg Jacobsen bragte hjemmeholdet foran første gang med 8-7 efter 18 minutter. Rikke Poulsen stod stærkt i målet og kunne se holdkammeraterne have flere tomålsføringer, inden det smuldrede mod slutningen, og hun blev slået groggy af en bold i hovedet. Heidi Løke og Estavana Polman byttede mål mod halvlegens slutning, og førstnævnte fremtvang det straffekast, der skaffede norsk pauseføring.

Efter pausen kom Team Esbjerg tilbage og opbyggede nye tomålsføringer, og ved stillingen 27-25 og med 13 minutter igen brændte Kristine Breistøl, hvad der kan betegnes som en koncerndirektør, og Polman brændte et straffekast i forsøget på trække et mål til fra. Breistøl blev alligevel den store spiller i anden halvleg med seks mål, det ene længere udefra end det andet, og et af dem sad i hjørnet til 29-26.

Vipers-cheftræner Ole Gustav Gjekstad tog en timeout med otte minutter tilbage, men hans spillere manglede kraften til at slå tilbage. Der var slidt hårdt på bagkæden med Tomac, Waade og Henny Reistad, som også spillede centrale roller i forsvaret. Team Esbjerg trak fra, da Vipers fejlede i forsøget på at få kontakt, og Heidi Løke måtte se de sidste to minutter fra en neutral plads efter sin tredje udvisning. Et flot norsk vip blev straks besvaret af Polman og Sonja Frey i den anden ende. Slaget var afgjort fysisk og mentalt.

Team Esbjerg vandt sin anden forholdsvis sikre sejr over Vipers og kan med nogen ret kalde sig nordiske mestre i kvindehåndbold efter de to dueller mellem de to stærkeste klubhold. Tilbage er en udekamp mod FTC i Budapest 1. marts og en hjemmekamp mod Metz Handball en uge senere. Udfaldene af dem kan komme til at afgøre, hvor spiselig en modstander der venter i kvartfinalen i begyndelsen af april.

Cheftræner Jesper Jensen:

– Kampen var lidt op og ned, men det vigtigste er, at vi nu er i kvartfinalen i Champions League. Jeg er stolt af det på holdets vegne, og for Esbjerg som by er det stort at avancere. I kvartfinalen vil vi gerne undgå Györ, som vi anser for at være den hårdeste modstander. Vi er forberedt på at tage et skridt mere i vores udvikling.

Marit Røsberg Jacobsen var stærk med sikre afslutninger i anden halvleg:

– Det var en kamp med masser af tempo og hårdhed. Jeg tror på, at vi kan nå Final4. Vi har to kampe tilbage, og det er vigtigt, at vi gør det godt for at forbedre vores chancer i kvartfinalen.

Cheftræner Ole Gustav Gjekstad, Vipers:

– Til lykke til Team Esbjerg, der var det bedste hold over to kampe. Vi havde vores chancer i kampen i dag, men lavede for mange fejl i anden halvleg. Vi har måtte undvære otte spillere på grund af skader, og det er hovedårsagen til, at vi ikke har klaret os bedre i hovedrunden. Det går ud over træning, kampe og restitution. Vi vil gøre alt i de to sidste kampe for at forfølge den lille mulighed for at nå kvartfinalen, men det bliver svært.

Vipers-målvogter Andrea Austmo Pedersen stod med akkurat samme redningsprocent som Rikke Poulsen, 36:

– Der blev scoret mange mål, vore modstandere var gode, og vi præsterede rigtig dårligt i kampens sidste 10 minutter. Vi spillede en god første halvleg, og kunne vi have holdt niveauet, havde vi måske haft en chance.

Kampen i tal:

Team Esbjerg – Vipers Kristiansand 35-30 (15-16)

Målscorere Team Esbjerg: Kristine Breistøl 8, Estavana Polman 8, Clara Monti Danielsson 4, Marit Røsberg Jacobsen 4, Marit Malm Frafjord 3, Sonja Frey 3, Vilde Ingstad 2, Line Jørgensen 1, Sanna Solberg 1 og Rikke Poulsen 1.

Vipers: Marta Tomac 10

Udvisninger:

Team Esbjerg: 2

Vipers: 6

2.412 tilskuere i Blue Water Dokken