Den sårede stormagt mod skandinavisk kollektiv

08/02 - 2020

Stormagten i fransk kvindehåndbold, Metz Handball, med 23 mesterskaber siden sidst i 80’erne er kommet vaklende ind i 2020. I den franske liga spillede holdet først uafgjort 27-27 mod midterholdet Fleury og tabte onsdag i denne uge med 23-19 til Paris 92. Havde det ikke været for et lige så overraskende nederlag til Brest Bretagne med Sandra Toft mod Nice, havde bretonerne lagt afstand til Metz i toppen. I EHF Champions League vandt holdet hjemme over Rostov-Don, men tabte siden udekampen til CSM Bucuresti med 32-27. Cristina Neagu scorede 14 mål for rumænerne.

De sårede franskmænd møder søndag eftermiddag det andet tophold i hovedrundens gruppe A, Team Esbjerg. For det ene af holdene er det som Final4-deltager i fjor en selvfølge at ligge i toppen af gruppen, for det andet er det fortsat nærmest som at være i drømmeland. Men Team Esbjerg har spillet sig til positionen. Begge hold har otte point inden opgøret.

– Havde jeg kigget i krystalkuglen inden hovedrunden, havde jeg nok set os være lidt presset på point nu. Virkeligheden er, at vi har en chance for at sikre os en kvartfinaleplads, hvis vi skaber den overraskelse mod Metz, vi tror på, siger Team Esbjergs cheftræner, Jesper Jensen.

Fredag aften blev rejsen mod Metz i det nordøstlige Frankrig indledt, da spillerne lagde sig på langs i en hotelbus og i bedste fald først vågner, når målet nærmer sig. I Metz’ store håndboldarena med plads til 5.000 sejrsvante tilskuere venter en flok franske individualister suppleret med danske Louise Burgaard.

– Selv om Metz er lidt rystet for tiden, kan man blive blæst helt bagover, når man på video ser holdets enorme individuelle kvaliteter. I Norden spiller vi meget kollektivt og kan med taktisk snilde nogle gange vinde over den slags hold. På papiret er de dygtigere end os, selv om Metz måske lige nu er uden for top fire i Europa, og vi har bevæget os fra top 15 til top 10. Vi tager derned og føler, at vi har en chance, siger Jesper Jensen.

Han har særligt lagt mærke til holdets omdrejningspunkt, playmakeren Grace Zaadi Deuna, venstrebacken Orlane Kanor og fremhæver blandt dygtige stregspillere især Astride N’Gouan. Fælles for de fleste er, at deres fysik er overlegen, og at de springer højere, er stærkere og mere eksplosive end modstanderne.

– Vi skal have målvogterpræstationer på højeste niveau, Polman er ikke til at komme uden om, men vi skal først og fremmest vinde på kollektivet. Franskmændene er aggressive og hurtige på fødderne i forsvaret, og det kræver en masse løb af os. Vi har forsøgt at forberede os og snakke om det til træning, selv om det kan være svært, men spillerne er internt meget rolige og har evnen til at blive dygtigere og dygtigere i løbet af en kamp, siger Jesper Jensen.

Han rangerer den danske og franske liga lige efter den ungarske i Europa, så det er store kvindenationer, der er oppe imod hinanden. Jesper Jensen nævner også publikum som en faktor. Det er endnu mere erfarent end spillerne og ved, hvornår det skal lægge pres på dommerne og forsøge at tvinge marginalerne over på hjemmeholdets side.

Team Esbjerg har den aktuelle trups 15 spillere med til Frankrig.

Team Esbjergs trup til kampen i mellemrunden i DELO Women’s EHF Champions League, gruppe A, mod Metz Handball søndag den 9. februar kl. 15.00 i Palais Omnisports Les Arenes Metz:

Målmænd: Rikke Poulsen og Rikke Granlund
Venstre fløj: Sanna Solberg og Elma Halilcevic
Højre fløj: Marit Røsberg Jacobsen og Pernille Johanssen
Streg: Vilde Ingstad, Marit Malm Frafjord og Clara Monti Danielsson
Bagspillere: Kristine Breistøl, Sonja Frey, Line Jørgensen, Estavana Polman, Rut Jónsdóttir og Lene Østergaard.