Team Esbjergs tro på sig selv kan flytte bjerge, også Karpaterne i Rumænien

10/11 - 2019

Team Esbjerg skabte en europæisk sensation ved at slå storholdet CSM Bucuresti med 25-21 på udebane, og holdet kvalificerede sig ikke bare til hovedrunden i EHF Champions League, men forbedrede mulighederne for at nå kvartfinalen betydeligt med fire point med over i det nye gruppespil.

Ligesom det var tilfældet otte dage tidligere mod Rostov-Don blev Team Esbjerg på ingen måde blæst ud af en af de svære europæiske udebaner, men tog kampen op mod CSM Bucuresti, der havde stjernen over alle, Cristina Neagu, tilbage i en bleg forfatning efter korsbåndsskade. Forskellen var, at denne gang bevarede holdet momentum stort set hele kampen.

Team Esbjerg havde fra begyndelsen lettere ved at flå det rumænske forsvar centreret omkring Crinea Pintea og Linnea Torstensson fra hinanden, end rumænerne havde ved at gennembryde det dansk-norske 5-1-forsvar med en fantastisk bevægelig Sanna Solberg som fremskudt spiller. Hvad der nåede igennem, tog Rikke Poulsen i målet det meste af. Hun spillede en blændende kamp.  

CSM-cheftræner Adrian Vasile tog sin første timeout, da Sonja Frey havde øget sit holds føring til 8-5, og han måtte tage den anden, da Kristine Breistøl flere gange havde tordnet bolden i mål, og forspringet var øget til 11-6.

De næste minutter blev det eneste lavpunkt i præstationen, da Bucuresti scorede fem mål i træk til udligning, det sidste seks mod fire på grund af to Team Esbjerg-udvisninger på samme tid efter en udskiftningsfejl. Kristine Breistøl afsluttede seks minutters måltørke med en ny kanon fra distancen til 12-11-føring, og Line Jørgensen scorede holdets sidste mål til pauseføringen 13-12.

Estavana Polman indledte anden halvleg med at brænde sit femte forsøg af lige så mange afslutninger, og Jelena Grubisic i Bucuresti-målet tog i det hele taget næsten alt, hvad man kunne frygte blev vendingen i kampen. Men stjernerne fra Bukarest holdt den forbløffende høje fejlkvote fra før pausen og gav flere chancer fra sig, end man kunne forvente. Rikke Poulsen reddede sit andet straffekast, Sonja Frey holdt hovedet koldt på to straffekast mod til forsøgene indskiftede Dedu, og Marit Malm Frafjord viste sig fortsat at have hurtige ben med sin kontrascoring til 18-15. Med mindre end 20 minutter igen lurede sensationen.

To hurtige Bucuresti-mål bragte hjemmeholdet på 17-18, mens Line Jørgensen var udvist, men Kristine Breistøl trådte igen til og viste, at hun er en afslutter fra distancen af høj international klasse, når hun kommer med fart. Polman fulgte op med sit andet mål på et gennembrud til 20-17, og Bucuresti blev ramt af en udvisning.

Med 11 minutter tilbage tog cheftræner Jesper Jensen sin anden timeout og gik over til at spille syv mod seks. En af hjemmeholdets bedste, Elizabeth Omoregie, måtte støttes fra banen efter et vrid, og Rikke Poulsen reddede en afslutning fra Neagu. Det gik fortsat Team Esbjergs vej, og de to svenske Bennani-søstre med dommerfløjterne var konsekvente og ligeglade med, hvor de dømte.

Bucuresti nåede i slutminutterne ikke tættere på end to mål, 19-21, og på det følgende Team Esbjerg-angreb demoraliserede Sanna Solberg favoritterne ved at øge på et vip fra Breistøl. Frækt på så afgørende et tidspunkt. Polman scorede efter en Neagu-fejl i den anden ende, og efter den tredje CSM-timeout fulgt af endnu et forsøg med syv mod seksspil øgede hollænderen også til 25-20. Efter ikke at have scoret i kampens første 35 minutter fik “Essie” atter sat et afgørende aftryk på en sejr.

Jesper Jensen havde i en timeout i kampens sidste minut rigeligt overskud til at fokusere på at vinde med tre mål for at være bedre end Bucuresti indbyrdes inden hovedrunden. Det lykkedes til rigelighed og kunne såmænd også have været klaret med en tomålssejr, da Team Esbjerg var oppe på 25 mål mod Bucurestis 24 i Esbjerg.

Den anden fantastiske præstation i Champions League med Rikke Poulsen og Kristine Breistøl i hovedroller og store forsvarspræstationer af Marit Malm Frafjord, Sanna Solberg, Vilde Ingstad og Line Jørgensen mod blandt andre de to håndboldmæssige monstre på stregen, Crinea Pintea og Dragana Cvijic. Det var dagen, da CSM Bucuresti blev reduceret til et ordinært europæisk hold.

-Det er en vild sejr, for det er ikke mange spillere forundt at vinde i Bukarest i hele deres karriere. Vi havde først og fremmest en tro på tingene, og så havde på forhånd talt meget om, at Bucuresti ikke skulle have lov til at lave nemme mål, men være tvunget til at kæmpe for dem. Det lykkedes, bortset fra i et par tilfælde. Vi fik mulighed for at løbe kontra, vi turde spille i Bukarest, og så var vi hjulpet af, at vi kom til at føre hele kampen, sagde cheftræner Jesper Jensen.

Han kunne have undt spillerne at nyde sejren lidt længere i Hall Polivalenta, med en ventende bus og en stram tidsplan for at nå flyet til Wien gjorde det nødvendigt at løbe ud til bussen uden for hallen.

-Vi er virkelig stolte af sejren, og at vi ikke begyndte at tvivle på os selv, da vi blev ramt af en udvisning efter en forkert udskiftning i første halvleg, og vi fik en dårlig periode. Vi er nu i en situation, hvor det er rimeligt at sige, at vi rækker ud efter kvartfinalen i Champions League. Al fornuft sagde, at vi ville komme til hovedrunden med nul point. Nu har vi fire point og er bedre indbyrdes end Bucuresti, sagde en oven ud lykkelig Jesper Jensen. 

Kampen i tal:

CSM Bucuresti – Team Esbjerg 21-25 (12-13)

Målscorere Team Esbjerg: Kristine Breistøl 7, Sonja Frey 5, Estavana Polman 4, Line Jørgensen 3, Sanna Solberg 2, Marit Røsberg Jacobsen 2, Clara Monti Danielsson 1 og Marit Malm Frafjord 1.

Topscorer Bucuresti: Elizabeth Omoregie 5

Udvisninger:

Team Esbjerg: 4

Bucuresti: 2

4.800 tilskuere i Hall Polivalenta i Bukarest