Team Esbjerg ikke bare tirrede bjørnen - men skød den

19/10 - 2019

Det blev en af de helt store dage i Blue Water Dokken. Med en af de bedste præstationer af et dansk klubhold i flere år nedkæmpede Team Esbjerg Champions League-finalisterne fra Rostov-Don og gungrede ind i det europæiske håndboldhierarki som et hold, der på den rigtige dag kan slå alle.

Det var en af de dage. Team Esbjerg ikke bare kæmpede, men spillede sig til sejren på 31-26 mod et russisk stjernehold, der ganske vist måtte undvære den største af dem alle, Anna Vjakhireva, men blev mødt af et undertippet hold med så megen energi og vilje, at det må have gjort indtryk på selv den mest blaserte russer.

Estavana Polman scorede de to første mål for Team Esbjerg til 2-0, Rikke Poulsen havde den første af 15 redninger, og Sonja Frey fulgte med lynhurtige Julia Managarova i et kontraløb og afvæbnede hende. Da vidste man, at de danske mestre i det mindste ville få en god start på kampen.

Men det fortsatte på forbløffende vis med et forsvar, der ikke er set bedre, og et angreb anført af stjernen over alle, Estavana Polman, hvis fremtidige klubtilhørsforhold man kan frygte for, hvis hun har mod på at flytte til en russisk provinsby. Spanske Ambros Martin tog sin første timeout efter 14 minutter, da Line Jørgensen lige havde scoret til 9-4, i sig selv en nærmest sensationel høj føring.

Det blev 10-5 og 11-5 på to mål på ingen tid af Sanna Solberg, hvis indsats i forsvaret denne dag ikke kan overvurderes. De to franske søstre, Charlotte og Julie Bonaventura, gav lov til at tage fat på russerne, og den chance greb især Line Jørgensen. Man skulle måske snarere sige brydegreb, for hendes håndfasthed havde sendt hende til afkøling i den hjemlige liga. Internationalt var indsatsen bare imponerende.

Team Esbjerg bevarede forspringet, og Ambros Martin følte sig nødsaget til at tage sin anden timeout i halvlegens slutminutter, hvorefter Marit Malm Frafjord øgede til 15-9. Hallen kogte, og det er sjældent publikum klapper sit hold taktfast fra banen til pausen. Det skete.

Når man tirrer bjørnen, må man forvente, at den sætter en storoffensiv ind for at sætte hierarkiet på plads i anden halvleg. Pessimisterne fik mindre at have den tese i, da Estavana Polman scorede halvlegens tre første Team Esbjerg-mål, det ene klogere og smukkere end det andet.

Hvad der måske var mest imponerende ved præstationen var, at Team Esbjerg formåede at holde Rostov-Don fire til seks mål bag sig, lige indtil Marina Sudakova fintede sig til at reducere til 27-24 med over seks minutter igen. Marit Røsberg Jacobsen skød højt over mål på det næste angreb, Rikke Poulsen reddede det følgende russiske forsøg, og hvem andre end Polman havde nervesystemet og klassen til at score kampens måske vigtigste mål til 28-24. Kort fik Ambros Martin en to minutters udvisning, der skulle afsones af en af spillerne med mindre end fem minutter tilbage. “Essie” scorede i et tomt mål og stod også for det næste Team Esbjerg-mål, der markerede afgørelsen. Og så var der lige målet til 31-25, et vip fra Polman til Frey, der også kørte rundt med russerne med sit tempo.

-Det var en fed oplevelse. Vi har snakket så meget om Champions League, og i dag viste vi, hvor meget det betød for os. Vi var lidt mere trygge i vores spil end mod CSM Bucuresti, fordi vi kom fra tre gode halvlege, en mod Lublin og to mod Viborg HK. Vi kom med energi i stedet for usikkerhed, vi spillede godt i forsvaret, løb fantastisk retur, og så var der mange gode individuelle præstationer. Først og fremmest Polman, der scorede målet, da vi kun var foran med tre, og Rikke Poulsen i målet, der havde redninger på vigtige tidspunkter. Vi fik bevist over for os selv, at vi kan spille mod de bedste, sagde cheftræner Jesper Jensen.

Rikke Poulsen stod med en redningsprocent på 42 i første halvleg og var med til at grundlægge det forspring på fem mål, som holdt kampen igennem.

-Det var en superpræstation i både angrebet og forsvaret. Vi lavede ikke mange fejl, de kunne straffe, og selv om vi kun spillede lige op med Rostov-Don i anden halvleg, følte jeg, at vi var i kontrol. Det bliver spændende at spille udekampene mod Bucuresti og Rostov-Don nu. Jeg er spændt på, hvordan vi klarer de kampe, og om vi kan spille lige så klogt og med så få fejl som i dag. Estavana var vildt stærk, og Line Jørgensen satte standarden i defensiven, sagde Rikke Poulsen.

Kampen i tal:

Team Esbjerg – Rostov-Don 31-26 (16-11)

Målscorere Team Esbjerg: Estavana Polman 9, Sanna Solberg 5, Sonja Frey 4, Line Jørgensen 3, Vilde Ingstad 3, Kristine Breistøl 2, Marit Malm Frafjord 2, Marit Røsberg Jacobsen 2 og Rut Jónsdóttir 1.

Topscorere Rostov-Don: Julia Managarova 5  Ksenia Makeeva 5.

Udvisninger:

Team Esbjerg: 2

Rostov-Don: 5

2.132 tilskuere i Blue Water Dokken