Marit Malm Frafjord nåede næsten alt – nu er det snart slut

20/11 - 2021

Marit Malm Frafjord havde afsluttet en lang karriere i toppen af international håndbold efter det smertelige semifinalenederlag i Champions League med CSM Bucuresti mod Györ i maj 2018. Kort før jul samme år lod hun sig overraskende lokke tilbage på håndboldbanen af Team Esbjerg med en halvårskontrakt. Samarbejdet kom til at vare i tre et halvt år, for til sommer er det slut. Da stopper en af de store karrierer i international kvindehåndbold.

– Det hele har i de senere år været en kombination af, at jeg har et spændende job, som jeg gerne vil gå all in på, og at jeg fortsat har det supersjovt med at spille håndbold. Men jeg har ikke rigtig nogen friweekender med familie og venner, og jeg kan mærke, at det efter denne sæson er det rigtige tidspunkt at stoppe, siger Marit Malm Frafjord, snart 36 år.

Klubkarrieren er gået over Byåsen, Viborg HK, Larvik HK, CSM Bucuresti og Team Esbjerg, og det er blevet til syv nationale mesterskaber i Danmark, Norge og Rumænien, heraf to i Team Esbjerg. Landsholdskarrieren for Norge blev indledt i september 2005 med en sejr over Portugal. Siden har hun spillet yderligere 222 landskampe og scoret 424 mål. To OL-guldmedaljer, et verdensmesterskab og fem europamesterskaber blev det til med landsholdet, for det stopper nu. Hun blev ikke udtaget til VM i Spanien i december.

Marit Malm Frafjord har svært ved at udpege de største øjeblikke. Nogle af de lykkeligste stunder har været, når hun med et hold, hun har befundet sig godt på, har vundet titler. Sejren med undertippede Byåsen over dengang mægtige Larvik i pokalfinalen i Oslo Spektrum i 2007 vil altid stå som et prægtigt minde. Længe senere opnåede hun to danske titler og Champions League-succes med Team Esbjerg i, hvad hun betegner som sine tre et halvt ekstra år i karrieren.

– Det har været virkelig gode år i Esbjerg, og det er ikke slut endnu. At vinde DM med holdet ville være den bedste afslutning, jeg kan tænke mig. Og så vil vi gerne nå Final4 i Champions League, hvilket er absolut muligt, selv om det bliver hårdt. Også det kan blive en drømmeafslutning, siger Marit Malm Frafjord. 

Cheftræner Jesper Jensen tøver ikke med at rangere sin forsvarsgenerel blandt spillets største, måske ikke med antallet af scoringer og på andre mere målelige parametre, men med så meget andet.

– Det er et privilegium at være med til at give Marit den afslutning på karrieren, hun fortjener. Det er 100 procent hendes eget valg at stoppe, men modsat tidligere år har jeg ikke været nede på blødende knæ og bedt hende om at fortsætte. Det kan godt være, vi kunne have givet hende et år mere, men efter denne sæson stopper hun med et smil på læben, med overskud, siger Jesper Jensen og fortsætter:

– I de klubber, Marit har været, har hun været et så enormt stort fundament, både som verdensklasseforsvarer og med sin personlighed, at klubberne har vundet så meget. Og så er hun som en spiller i toppen af hierarkiet så ydmyg, at de øvrige spillere er nødt til at følge trop. Håndbold har givet hende mere, end hun er gået glip af i alt det andet i sit liv. Nu har hun valgt at prioritere det, hvilket jeg har stor forståelse for, siger Jesper Jensen.   

Marit Malm Frafjord arbejder i sin kæreste, Jesper Svangårds, firma, New Mags, der hovedsageligt sælger æstetiske livsstilsbøger egnet til at ligge fremme i boligen som en interiørdetalje. Hun glæder sig til at give jobbet al sin arbejdstid – og til at se Team Esbjergs kampe fra tilskuerpladserne i fremtiden.