Kendelse går Team Esbjerg imod – opdateret

03/10 - 2019

Team Esbjerg får ikke nogen omkamp efter afslutningen på kampen i kvartfinalen i Santander Cup mod Herning-Ikast Håndbold 19. september i Blue Water Dokken.

DHF’s disciplinærinstans har afgjort, at kampens dommere i kampens 59:25 minut foretog en situationsopgørelse, et dommerskøn, da timeoutsignalet i hallen påviseligt var forsinket i op til tre sekunder, efter at Team Esbjergs cheftræner, Jesper Jensen, havde trykket på knappen. Mens signalet var forsinket, erobrede Herning-Ikast bolden, og muligheden for at opnå en timeout var fortabt.

– Jeg vil ikke sige, at jeg er i chok, men jeg føler mig kørt over af et system, og jeg føler frustration på spillernes vegne, for klubben og mig selv. Der sker så mange fejl i kampens sidste 35 sekunder, og de går os alle imod. Vi mister to timeouter, vi får et straffekast imod os, og vi mister bolden to gange – uden at vi begår nogen fejl. Det er grotesk, og det er en trist dag for ikke bare Team Esbjerg, men også dansk håndbold, siger Team Esbjergs cheftræner, Jesper Jensen.

Han hæfter sig ved, at DHF’s regelfortolker, Jørn Møller, vurderer, at Team Esbjerg var fuldt berettiget til at tage den sidste timeout 14 sekunder før tid. Situationen fik kampens to dommere, Morten Albrechtsen og Mik Trustrup, til midt på banen at granske regler og nå frem til en afgørelse, der går imod, hvad regelfortolkeren senere har givet udtryk for.

– Det er hævet over enhver tvivl, at vi var berettiget til at tage den sidste timeout, og det kunne formentlig have afgjort kampen til vores fordel. Jeg forstår ikke, at to dommere og en observatør, som nærlæser reglerne, kommer tilbage og træffer en afgørelse, der påviseligt er forkert, og som afgør kampen. Oven i bruger dommerne ikke videoproof rigtigt, for hvis de havde holdt øje med situationen 35 sekunder før tid, som fører til vores boldtab, ville de se, at der bliver lavet et klart frikast mod Vilde Ingstad, og at vi følgelig skulle bevare bolden, siger Jesper Jensen.

Disciplinærinstansen finder ikke grundlag for at realitetsbehandle den situation, hvor Jesper Jensen 14 sekunder før tid for anden gang trykker på timeoutknappen, lige efter hans hold er kommet i boldbesiddelse. Det skyldes, at der ikke er nedlagt en formel protest umiddelbart efter. Jesper Jensen protesterede og gestikulerede voldsomt fysisk efter dommernes afgørelse om, at timeouten ikke var lovlig. Efterfølgende tilkendte dommerne Herning-Ikast det straffekast, der afgjorde kampen til udeholdets fordel og dermed adgang til Final4-stævnet lige før nytår.

Bestyrelsesformand: Det koster os dyrt

Den sidste detalje gør bestyrelsesformand i Team Esbjerg Bjarne Pedersen opbragt.

– At Jesper ikke formelt går hen og indgiver protesten i en situation, der er højspændt, og hvor han 14 sekunder før tid har nok at gøre med at tage sig af sit hold, og at det lægges til grund i kendelsen, er helt ved siden af. Enhver kan se, at Jesper protesterer højlydt, og det ligner tyveri for åben skærm, at han ikke får lov til at holde den timeout. For hele håndboldsporten er dette ikke en god afgørelse, og jeg tror ikke, at nogen, der har fulgt hændelsesforløbet, vil kunne forstå den, siger Bjarne Pedersen.

Han tilføjer, at afgørelsen også har betydning for forretningen Team Esbjerg, der satser hårdt på at nå så langt som muligt i alle de turneringer, klubben deltager i.

-Vi driver en forretning, og det er deltagelse i Santander Final4 en del af. Det er med til at betale spillerlønninger og øvrige omkostninger. Derfor er afgørelsen meget utilfredsstillende, også i forhold til den elitesport, vi er en del af, og som vi har baseret vores forretning på, siger Bjarne Pedersen.

Han skønner, at den manglende deltagelse i Final4 kan koste ca. 250.000 kr.