Forsvaret og Sandra holdt - det var lige til guldmedaljer

21/05 - 2019

Vi gjorde det!

Man fristes i disse valgtider til at genbruge et ofte gentaget politisk statement. Det sitrede, nerveenderne var flossede, men forsvaret holdt, og Sandra Toft tog afsked med Team Esbjerg med et brag af en kamp.

Team Esbjerg er dansk mester for anden gang i klubbens historie med en sejr på 20-19 over Herning-Ikast Håndbold. Den ottende sejr over samme hold i denne sæson. Mageløst.

300-400 fans flokkededes om holdet med guldhattene, som gav sig usædvanlig god tid til at nyde nuet, medaljerne og champagnen.

Kulminationen på små fem måneders nærmest ubrudt sejrsmarch udspillede sig en tirsdag aften i en midtjysk håndboldarena, hvor de lokale heltinder så ofte har triumferet, men denne gang trods de beskedne sejrscifre ikke rigtig var i nærheden af at fremkalde et tredje finaleopgør i Esbjerg. Team Esbjerg sløsede ganske vist mod kampens slutning et femmåls forspring væk, men uden for alvor at lade sig spille guldmedaljerne af hænde.

Herning-Ikast-cheftræner Kristian Kristensen lagde hårdt ud med syv mod seksspil, men havde scoringsmæssigt ingen succes med det. Der gik 6.25 minutter, før hovedparten af de over 2.700 tilskuere fik et mål at glæde sig over, da Emma Friis udnyttede en ripost efter en Sandra Toft-redning og scorede til 1-1. Hjemmeholdets forsvarsspil har i årevis været et adelsmærke, og der blev tacklet godt på et Team Esbjerg-angreb, der ikke på noget tidspunkt fandt rytmen og virkede præget af kampens betydning.

Men bagude blev der lukket af, af Sandra Toft, der for anden finalekamp i træk leverede en redningsprocent midt i 40’erne, og af et forsvar med aksen Line Jørgensen, Marit Malm Frafjord og Vilde Ingstad i midten og Sanna Solberg utrætteligt flagrende, så længe 5-1-forsvaret blev fastholdt. Det slår man sig på.

– Herning-Ikast siger, at de har det bedste forsvar, men vi er det eneste hold, der kan finde ud af dække offensivt. Det skal Frafjord have meget af æren for. Som målmand skal man vænne sig til det, for det giver nogle gange modstanderne åbne chancer, sagde Sandra Toft efter sin afsluttende pragtpræstation før skiftet til fransk håndbold – og fortsatte:

– Det er helt fantastisk at slutte på den måde. Jeg sagde på forhånd, at nu skulle jeg hjem til dansk håndbold og Esbjerg for at vinde guld, og det er bare så fortjent. Vi har tabt to kampe i hele 2019. Nogle forlader en klub i utilfredshed. Det gør jeg ikke. Det er en fantastisk klub, som jeg gerne kommer tilbage til.

Herning-Ikasts muligheder for at bryde Team Esbjergs sejrsrække i de indbyrdes opgør blev forværret, da det norske playmakertalent, Helene Fauske, sidst i første halvleg måtte humpe fra banen. Det svækkede kvaliteten i en bagkæde, der målt på hele sæsonen har mange minutter i benene og har været fordret til det yderste.

Hvad der ikke lykkedes for Estavana Polman, Line Jørgensen og Kristine Breistøl angrebsmæssigt, blev kompenseret af samarbejdet mellem Kristina Liscevic og Vilde Ingstad, hvis status som Årets Spiller i HTH Ligaen nærmest er støbt i cement, så urokkelig og stabil er hun i sine præstationer. Fem mål på seks forsøg, da det gjaldt, og den gode stemning ved torsdagens afslutningsfest skulle sikres.

– Det var på tide, vi vandt guld, for det har jeg ventet på i tre år. Vi har et hold, der spiller godt sammen, et godt forsvar, og så har vi det godt sammen både på og uden for banen. Det er noget af det vigtigste, sagde Vilde Ingstad under guldhåret og stadig med masser af tilhængere omkring sig.

Kristina Liscevic spillede sin sidste kamp for Team Esbjerg, hun spiller sjældent fejlfrit, men i sine bedste øjeblikke var hun sublim, som når hun spillede Ingstad fri til sikre scoringer. Serberen påstod, at hun ikke var nervøs.

– Jeg nød det. Det var en fight, som en finale skulle være, og jeg troede på det hele tiden. Jeg ville have haft flere følelser på spil, hvis vi havde tabt. Jeg er ekstremt lykkelig for at slutte på denne måde, sagde Kristina Liscevic, der tager på ferie hjemme i Serbien 26. maj og begynder i den rumænske topklub, Valcea, i den nye sæson.

Tilbage til finalekampen. Sabine Englert tog en tredjedel af, hvad Sandra Toft præsterede i den anden ende, og blev afløst af en stærkt spillende Jessica Ryde efter pausen. Svenskeren kunne dog ikke forhindre Team Esbjerg i langsomt at opbygge et forspring, og Kristian Kristensen tog en timeout, inden der var spillet seks minutter. På det tidspunkt havde også stregspilleren Sarah Iversen slået sig og måtte sidde ude i tre angreb efter at have modtaget behandling. Det var op ad bakke i det flade midtjyske, og før der var spillet 10 minutter af anden halvleg, havde HIH-spillerne igen været samlet til rådslagning.

Team Esbjerg holdt et femmåls forspring, blandt andet på et afskedslob af Maria Mose Vestergaard til 19-14, men herefter blev forspringet soldet op. To Esbjerg-udvisninger i slutfasen gav hjemmeholdet troen på at kunne udsætte guldfesten, men kræfterne og tiden rakte ikke rigtig til et stort comeback.

De midtjyske værter havde skabt rammen til guldfest i IBF Arena, og mens hjemmeholdets tilhængere stille og slukørede luskede ud i den regntunge aften, var der fest på halgulvet. 300-400 medrejsende Team Esbjerg-fans flokkedes om spillerne, og klubejere, øvrig bestyrelse og ledere gav den med guldhatte i en stemning af lettelse og overstadig glæde. Timingen af afslutningsfesten havde ikke passet uden en tidlig afgørelse af guldkampen.

Da spillerne endelig fandt omklædningsrummet over en time efter kampens afslutning, blev der sunget. Hurtigst til at sætte sig ned efter at have deltaget i jublen var Marit Malm Frafjord. Hun er national mester i tre lande, og selv om det aldrig bliver en vane, skal vi videre. Mod en ny sæson med ambitioner om atter at flyve højt.

Kampen i tal:

Herning-Ikast Håndbold – Team Esbjerg 19-20 (9-11)

Målscorere Team Esbjerg: Vilde Ingstad 5, Kristina Liscevic 5, Marit Røsberg Jacobsen 3, Sanna Solberg 3, Estavana Polman 2, Line Jørgensen 1 og Maria Mose Vestergaard 1.
Topscorere HIH: Helene Fauske 3, Trine Troelsen 3, Tonje Løseth 3 og Annika Jakobsen 3.

Udvisninger:
HIH: 3
Team Esbjerg: 3

2.739 tilskuere i IBF Arena