Lærke Møller tvinges til at stoppe stor håndboldkarriere

15/03 - 2018

En af dansk kvindehåndbolds største profiler i over et årti, Lærke Møller, har valgt at indstille karrieren på grund af vedvarende skader i højre knæ. Hun er nået til enighed med Team Esbjerg om at udtræde af den toårige kontrakt gældende til 30. juni 2018, så hun kan få ro på tilværelsen og komme videre med sit liv.

En scanning har vist, at korsbåndsskaden fra 2015 og følgeskader deraf, som hun efterfølgende blev opereret for i august 2016, og som i en periode derefter var i bedring, atter er forværrede. Hendes genoptræningsforløb i Team Esbjerg er foregået i samarbejde med først klubbens fysioterapeuter og dernæst den tidligere, mangeårige fysioterapeut for damelandsholdet, Birte Andersen. Rådet fra speciallæge i ortopædkirurgi Søren Kjeldsen, Viborg Privathospital, er, at hun stopper med at spille håndbold på topniveau.

Her følger Lærke Møllers fortælling om forløbet og tanker i anledning af karrierestoppet:

– Søren Kjeldsen orienterede mig om, at min skade i højre knæ efter endnu et år med genoptræning og atter genoptræning er blevet værre. Det fortæller mig, at jeg ikke kan holde til at spille håndbold, og jeg må formentlig igennem endnu en operation for at kunne leve et aktivt liv i fremtiden.

– Jeg er naturligvis knust over, at det nu er slut med håndbold. Det er det, jeg har brugt allermest tid på i hele mit liv, og det har altid haft førsteprioritet i de valg, jeg har taget. Jeg begyndte i en lille klub i Aalborg som femårig, jeg har været med på professionelt niveau, siden jeg var 16 år, og hele mit liv har været indrettet efter håndbold. Sådan skal det ikke være mere.

– Nu trænger jeg til at få ro og komme mentalt ovenpå. De seneste to år har jeg forsøgt alt og jagtet håbet om at kunne vende tilbage til mit tidligere niveau, lige indtil for to-tre uger siden. Jeg blev ramt af tomhed, for nu er det hele bare slut.

– Hvis man forestillede sig, at jeg begyndte forfra, ville jeg gøre det hele igen for alt det, jeg har prøvet, følt og oplevet undervejs. De hold, jeg har været en del af, de personer, der har haft indflydelse på min udvikling og været med til at forme mig, de oplevelser, jeg har fået lov til at være med til på klubhold, ungdomslandshold og A-landshold. Det er minder, jeg husker tilbage på med enorm stolthed. EM-slutrunden i 2010 på hjemmebane og Champions League Final4 var noget helt specielt.

– Jeg ville ønske, jeg kunne have spillet for Team Esbjerg og bidraget til klubben og holdet. Det er jeg sindssygt ærgerlig over, at jeg ikke kunne. Jeg har virkelig gjort alt, hvad der stod i min magt, og de seneste fire måneder har jeg trænet med to gange om ugen. Men end ikke den belastning kunne jeg holde til, og knæet begyndte at hæve. I stedet for at spille har jeg været der for holdet og bakket op, hvor det har været muligt.

– Nu skal jeg sunde mig, men jeg håber, at håndbold atter kan blive en stor del af mit liv i fremtiden. Spillet, det taktiske og at kunne inspirere og arbejde med mennesker har min store interesse. Jeg har stor lyst til også at vejlede og hjælpe unge i deres håndboldkarriere. Jeg har også prøvet at være med til en slutrunde som ekspertkommentator for TV 2, og det er også en spændende måde at bruge det, jeg har tilegnet mig gennem årene. Jeg holder alle muligheder åbne.

Jesper Jensen: Et unikt boldtalent

Team Esbjergs cheftræner, Jesper Jensen, begræder dybt, at klubben ikke fik gavn af Lærke Møllers færdigheder i de knap to sæsoner, hun nåede at være der.

– Lærke vil for mig altid stå som et at de største boldtalenter i dansk håndbold nogensinde. De få gange, hun var med til at træne efter flere måneders pause, var hun den dygtigste. Hendes taktiske forståelse i begge ender af banen bevirkede, at hun lynhurtigt kunne falde ind i spillet, og det ser man ikke ofte. Desværre fik vi ikke glæde af Lærkes store kvaliteter på banen. Uden for linjerne er jeg dybt imponeret af hendes indsats for holdet og hendes evne til at bevare troen og ukueligheden med henblik på et comeback, siger Jesper Jensen.

Lærke Møllers karriere:

Lærke Møller, 29 år, indledte den professionelle karriere i Aalborg DH i hjembyen, og som 16-årig spillede hun Champions League-håndbold for klubben. I 2009 skiftede hun til FC Midtjylland, hvor hun i fem succesrige sæsoner vandt to gange DM-guld, spillede Champions League og var med i Final4. I 2014 skiftede hun til Team Tvis Holstebro, hvor hun spillede i to sæsoner. Siden juli 2016 har hun været på kontrakt i Team Esbjerg, men nåede på grund af knæskaden ikke at spille kampe for klubben. Foruden at vinde DM-guld har hun deltaget i Final4 og vundet flere pokaltitler, og to gange har hun vundet guld i EHF Cup’en. Hun debuterede som 18-årig på landsholdet, men nåede på grund af flere langvarige skader blot 51 landskampe. Seneste deltagelse i en slutrunde var EM i Kroatien/Ungarn i 2014.