Tre af Team Esbjergs store profiler stopper karrieren

05/02 - 2018

Tre store håndboldkarrierer slutter, når Team Esbjerg har spillet færdig i denne sæson. Rikke Zachariassen, Maibritt Kviesgaard og Ida Bjørndalen Karlsson har valgt at stoppe karrieren, og de har alle sat væsentlige aftryk i årene, da klubben etablerede sig i toppen af dansk kvindehåndbold.

Blandt de afgående spillere indtager Rikke Zachariassen en særstilling. Hun debuterede for klubben i 2005, og havde det ikke været for skader og ikke mindst tre graviditeter og barsler, var det blevet til flere end de 248 kampe, hun har nået nu.

– Mest af alt har det været fedt at være en del af den udvikling, klubben har været igennem fra at være et elevatorhold af mest lokale spillere og nedrykningsspil til ny hal, masser af tilskuere, slutspil, finaler og dansk mesterskab. Det var helt andre vilkår, da jeg kom. Det har været helt vildt at være med til, og det vil jeg altid tænke tilbage på med glæde. Jeg kom til byen for at studere, og håndbold skulle være en bibeskæftigelse. Og så endte det med, at jeg kom jeg til at spille Champions League mod nogle af verdens bedste spillere. Når jeg er færdig, vil jeg være glad for, at jeg samtidig fik en uddannelse og ikke skal til at begynde forfra, siger Rikke Zachariassen, 33 år.

Hun er kandidat i Folkesundhedsvidenskab og har ved siden af håndboldspillet arbejdet 15 timer ugentlig på medicinsk afdeling på Sydvestjysk Sygehus. Her fortsætter hun efter karrieren, blot med flere timer.

– Jeg har altid haft et godt forhold til klubben, der har givet mig mulighed for at møde så mange forskellige mennesker, som er blevet til bekendtskaber og venskaber. Jeg holder kontakten til Kari Aalvik Grimsbø og Gøril Snorroeggen, som jeg besøgte i Norge i sommer. På den måde føler jeg mig enormt privilegeret, siger Rikke Zachariassen.

Cheftræner Jesper Jensen: Rikke har gennem 12 sæsoner udviklet sig til en institution i klubben og har fyldt rigtig meget. Hun har hver gang kæmpet sig tilbage efter fødsler og skader og har holdt et højt niveau i en flot karriere.

”Kvies” har truffet et svært valg

Maibritt Kviesgaard nåede at vende tilbage fra en korsbåndsskade og blive dansk mester med FC Midtjylland, inden hun i 2013 kom til Team Esbjerg. Her kæmpede hun sig tilbage til sit tidligere høje niveau på højre fløj og vendte tilbage til landsholdet, hvor det i alt blev til 103 landskampe.

– Håndbold har været mit liv i de seneste 14 år, og det har budt på en masse fantastiske oplevelser. I klubsammenhæng er jeg særlig stolt af DM-guldet, som vi vandt i sæsonen 2015-2016. Jeg håber at kunne slutte med endnu en medalje til sommer, siger Maibritt Kviesgaard, 31 år.

Hun har ved siden af håndboldspillet uddannet sig til fysioterapeut, og det fag kommer nu til at fylde mere i hendes dagligdag.

– Jeg har gennem længere tid gået med overvejelser om fremtiden, og jeg er nu blevet afklaret med, at det bliver et karrierestop til sommer. Jeg glæder mig til at begynde på en ny tilværelse, hvor jeg skal arbejde som fysioterapeut, og hvor jeg bliver mere fri til at planlægge min tid, som jeg ønsker, siger Maibritt Kviesgaard.

Jesper Jensen: ”Kvies” har måttet kæmpe meget med skader i de seneste sæsoner, men vi har aldrig været i tvivl om hendes vilje til at ofre sig for holdet. En flot karriere på landsholdsniveau, som nærmer sig sin afslutning.

Den ”gamle” Ida vendte tilbage

Ida Bjørndalen Karlsson kom til Team Esbjerg fra den lukkede håndboldklub, Vejen EH, i 2014. Hendes rekordliste var allerede da imponerende: To gange norsk mester med Larvik HK, dobbelt dansk mester og Champions League-vinder med Viborg HK og norsk EM-sølv i 2012. Det sidste blev ombyttet til EM-guld samme år. Dertil en bronzemedalje i Vejen EH.

– Jeg havde stoppet karrieren inden denne sæson, men fik spilleglæden tilbage, og lige nu nyder jeg virkelig at spille håndbold. Jeg føler, at publikum har fået den ”gamle” Ida tilbage. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har tænkt tanken om at tage en sæson til. Jeg er dog nået til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg er nødt til at prioritere min familie, og min krop kan mærke de 16 år på topplan, siger Ida Bjørndalen Karlsson, 34 år.

Hun føjede ligesom Zachariassen og Kviesgaard sølv i 2015 og guld i 2016 med Team Esbjerg til samlingen. Medaljerne er suppleret med en pokaltitel i 2017, og hun er ikke helt mæt.

– Nu handler det om at nyde den sidste del af sæsonen og afslutte karrieren på en god måde. Selv om præstationerne har svinget for os som hold efter Final4, er jeg ikke i tvivl om, at vi vil være der, når det hele skal afgøres. Vi fik guld i Final4, og drømmen er selvfølgelig at blive dansk mester endnu en gang. Jeg fortryder virkelig ikke mit valg om at tage et år til i Team Esbjerg, siger Ida Bjørndalen Karlsson, der i fjor blev uddannet socialrådgiver.

Jesper Jensen: Jeg har trænet Ida i både Vejen og Esbjerg, og det har ikke mindst i hendes sidste sæson været fascinerende at følge hende. Hun viste sine fantastiske kvaliteter som både menneske og håndboldspiller og trådte til, da vi havde mest brug for hende.

Fornyelsen af truppen fortsætter

Team Esbjerg fortsætter fornyelsen af truppen frem mod den kommende sæson. Syv af truppens spillere forlader med virkning fra 30. juni klubben ved udløbet af deres kontrakt.

– Vi fortsætter i samarbejde med den sportslige ledelse arbejdet med at forme fremtidens Team Esbjerg-trup. I den forbindelse siger vi farvel til spillere, der har været her i flere sæsoner, blandt andre Rikke Zachariassen, der har været i klubben siden 2005 og dermed har deltaget i hele vores udvikling hen imod at være en klub i toppen af dansk kvindehåndbold. Det er med blandede følelser, vi har truffet disse svære valg. Vi må hele tiden tænke en til to sæsoner frem, og i det perspektiv har vi behov for både at tilføre og forstærke truppen med nye spillere, siger bestyrelsesformand Bjarne Pedersen.

Det er tidligere meddelt, at Ulrika Toft Hansen og Lara González Ortega ikke fortsætter i klubben ved udløbet af deres kontrakt. Ud over dem gælder det som nævnt Rikke Zachariassen, Maibritt Kviesgaard og Ida Bjørndalen Karlsson samt Anne Brinch-Nielsen og Sofie Blichert-Toft.

To unge med fremtiden for sig

De to sidstnævnte har ikke nået at spille på ligaholdet så længe, og de har begge fremtiden for sig på håndboldbanen. Anne Brinch-Nielsen har fået sin håndopdragelse i Esbjerg, hvorimod Sofie Blichert-Toft kom til klubben i 2017 fra Ringkøbing Håndbold.

Anne Brinch-Nielsen:

– Jeg har truffet et meget svært valg og tager til Aalborg, hvor jeg er kommet ind på mit drømmestudium, civilingeniør i globale forretningssystemer, og vil spille håndbold ved siden af. Jeg har været rigtig glad for at være i Team Esbjerg, hvor jeg lærer noget hele tiden – det er hårdt – og jeg har en drøm om at vende tilbage til klubben, når jeg er færdiguddannet.

Jesper Jensen: Anne har valgt at opprioritere sin uddannelse, der ud fra et klubsynspunkt desværre ligger i Aalborg, og derfor får vi ikke glæde af hendes talent i de næste sæsoner.

Sofie Blichert-Toft:

– Jeg er lidt skuffet over, at jeg ikke rigtig får spilletid, men vil nu se fremad og gå efter en klub, hvor jeg kan få en større rolle og udvikle mig bedst muligt. Der er et meget professionelt miljø i Team Esbjerg, hvor jeg har udviklet mig meget ved at træne på højt niveau, og det er nogle rigtig gode piger, som jeg kommer til at savne meget.

Jesper Jensen: For ”BT” er det spillemæssigt ikke blevet den sæson, begge parter havde håbet på. Flere omstændigheder, blandt andet skader, har spillet ind, men hun har loyalt bakket op om holdet hele vejen.