Team Esbjerg genrejst med klubbens første pokaltitel

30/12 - 2017

Godt halvandet år efter erobringen af det danske mesterskab fordoblede Team Esbjerg høsten af store titler, da klubben for første gang blev pokalmester.

I en kamp uden klar favorit kvaste Team Esbjerg sølvvinderne fra ligaen, København Håndbold, i et gyldent kvarter på begge sider af pausen og vandt nærmest chokerende stort med 31-20.

Holdets største stjerne, Sandra Toft, kom til Esbjerg inden denne sæson for at vinde titler og medaljer, og efter mindre end et halvt år løftede hun som den første pokalen, der var ledsaget af 175.000 kr. til klubkassen.

– Det er dejligt, og det er en lettelse. Vi holdt os til taktikken og fik en langt bedre start end i går. Det betød meget, sagde målvogteren til TV 2 Sport.

Hun kom selv skidt fra start i en halvleg, der længere blev domineret af henholdsvis Københavns Mia Rej og Team Esbjergs Estavana Polman – og så et aggressivt esbjergensisk 6-0-forsvar, der holdt modstandernes backs stort set ude af kampen. Især på backpladserne med Ulrika Toft Hansen, Ida Bjørndalen Karlsson og Sanna Solberg som nogle af de dominerende blev der tacklet tidligt og pumpet luft ud af københavnerne.

De to hold fulgtes ellers ad til 10-10, hvorpå Sanna Solberg og Ulrika Toft Hansen sørgede for den første tomålsføring på 12-10 til dagens gæstehold. Team Esbjerg gik over til fire-to-spil med to stregspillere, og den formation befandt Toft Hansen og Vilde Ingstad sig perfekt i. De blev flittigt betjent af især Polman og Kristina Liscevic, og i løbet af få minutter var København-defensiven flået fra hinanden.

Holdets cheftræner, Claus Mogensen, tog to timeouts inden for tre minutter uden at være i stand til at finde modtræk, og Team Esbjerg skabte en føring til pausen på 17-11, som skulle vise sig at blive afgørende. Eneste mørke stund i opvisningen var, da Ida Bjørndalen Karlsson i et fløjgennembrud i næstsidste minut ramte den svenske landsholdsmålvogter, Johanna Bundsen, i hovedet med stor kraft. Bundsen vendte ikke senere tilbage på banen, og begge holds spillere var berørte af uheldet.

Tre minutter efter pausen var Team Esbjerg-forspringet udbygget til 20-11, og resten af kampen holdt forspringet sig stort set på den gode side af 10 mål. Ulrika Toft Hansen formåede at score otte mål på lige så mange forsøg og blev efter kampen hyldet sig Årets Pokalfighter.

– Jeg følte, at jeg skulle spille, som var det den sidste kamp. Det er kun halvanden uge, siden jeg stod med en tom følelse med det svenske landshold. Det her er kæmpestort. Vi har skuffet rigtig mange mennesker, også os selv, i seneste sæson. Dette er første skridt på vejen, sagde 30-årige Ulrika Toft Hansen.

København Håndbold forekom i løbet af anden halvleg stadig mere modløst, og fra trænerbænken kom der ikke impulser, som kunne skabe en vending i kampen eller pynte på måltavlen. Hos Team Esbjerg fik Lene Østergaard og Sofie Blichert-Toft spilletid mod kampens slutning og scorede henholdsvis et og to mål i opvisningen. I den anden ende lagde Sandra Toft konstant på sin redningsprocent og endte på over 44 procent efter ikke at have haft mange redninger i kampens første tredjedel.

– Det var rørende at se spillernes reaktion efter sejren. Jeg ved, hvad de har været igennem, og de har fortjent det rigtig meget. Det giver ro, vi er kvalificeret til Europa, og det er stort for klubben. Det er fedt, det er forløsende, og i dag knoklede vi for det, sagde en smilende cheftræner Jesper Jensen.

I sin sidste timeout med 20 minutter tilbage af kampen og et forspring på 10 mål måtte han minde spillerne om ikke at tage glæderne på forskud. I kampens sidste minutter måtte han selv overgive sig. Da var Team Esbjergs første pokaltriumf for længst hjemme.

Kampen i tal:

København Håndbold – Team Esbjerg 20-31 (11-17)

Målscorere Team Esbjerg: Ulrika Toft Hansen  8, Estavana Polman 7, Sanna Solberg 3, Vilde Ingstad 3, Kristina Liscevic 3, Maria Mose Vestergaard 2, Sofie Blichert-Toft 2, Ida Bjørndalen Karlsson 1, Maibritt Kviesgaard 1 og Lene Østergaard 1.

Topscorer København: Mai Kragballe 4

Udvisninger:

København: 2

Team Esbjerg: 0

1.725 tilskuere i Jysk Arena