Team Esbjerg rækker ud efter første pokaltitel efter intenst drama

29/12 - 2017

Team Esbjerg er i sin anden pokalfinale i klubbens historie efter et heroisk comeback i anden halvleg i semifinalen mod FC Midtjylland, der førte med fire mål ved pausen, men måtte se sig slået af et stærkt fightende Esbjerg-hold med 23-22.

Det lignede ellers et tidligt sammenbrud for Team Esbjerg, hvis førstemålvogter, Sandra Toft, blev skudt i sænk og efter et kvarters spil blev erstattet af uprøvede Jane Mayes, der var reserve i skadede Ine Stangviks fravær. På det tidspunkt førte FC Midtjylland med 9-3, og føringen blev udbygget med yderligere et mål, inden blødningen blev stoppet.

Sandra Toft vendte tilbage i målet efter at have sundet sig, og fra da overstrålede hun Sabine Englert i det midtjyske mål.

– Vi fik en forfærdelig start på kampen, vi var bagud 9-3, og de havde os nede i sækken. Jeg havde noget at revanchere og havde svært ved at finde tændingsniveauet. Heldigvis fandt jeg det i anden halvleg, sagde Sandra Toft til TV 2 Sport.

Team Esbjerg scorede fire mål i træk til 8-11 og ændrede udgangspunktet fra håbløst til acceptabelt, og det lykkedes at holde FCM-stjernen Veronica Kristiansen rimeligt nede i slutningen af halvlegen. Cheftræner Jesper Jensen gik over til at spille syv mod seks i angrebet, og det havde en positiv virkning. I halvlegens slutsekunder præsterede Sandra Toft en dobbeltredning, der holdt midtjydernes forspring ved pausen nede på fire mål.

Der var tegn til øget aggressivitet i forsvarsspillet allerede før pausen, og indtrykket blev forstærket i anden halvleg, hvor Team Esbjerg i de første 10 minutter kom godt igennem udvisninger til Ida Bjørndalen Karlsson og Lara González.

Sidstnævnte vandt sammen med Vilde Ingstad duellen i det centrale forsvar over for to af FC Midtjyllands nye spillere, Mathilde Bjerregaard og Tonje Løseth. FCM formåede blot at score ni mål efter pausen, og Team Esbjerg bragte sig for første gang foran med godt syv minutter igen, da en af anden halvlegs bedste spillere, Ida Bjørndalen, endnu en gang udnyttede et straffekast sikkert til 21-20.

I en kamp rigere på intensitet og spænding end høj kvalitet sitrede nerverne i Esbjerg-lejren, da Sandra Toft lod Veronica Kristiansen score for let til 21-21, og Ulrika Toft Hansen kort efter ramte forbi et tomt mål. I den slags situationer har man Estavana Polman, der først scorede på et løbeskud og igen til slutresultatet 23-22 efter en midtjysk fløjscoring. Da var der 10 sekunder, til jublen kunne bryde ud, og den første Team Esbjerg-pokalfinale i snart seks år var en realitet.

– Hvilket comeback efter den dårlige start på kampen. Når man kan kæmpe, kan man også vinde kampe, og nu er vi i finalen, sagde “Essie”.

Cheftræner Jesper Jensen erkendte, at han og assistenttræner Mette Melgaard taktisk måtte grave dybt for at vende kampen til egen fordel.

– Vi spillede syv mod seks og fire-to i angrebet, og vi fik løst vores forsvar. Vi brændte selv chancer, men holdt FC Midtjylland nede på ni mål i anden halvleg. Nu er vi i finalen, og det er altså noget sjovere end en bronzekamp. Vi kan tage den første titel i denne sæson, sagde Jesper Jensen.

Finalemodstanderen bliver København Håndbold, der ligeledes var bedst i anden halvleg og vandt 27-19 over Aarhus United i den forudgående semifinale. Finalen i Santander Final4 mellem to klubber, der endnu ikke har prøvet at vinde en pokaltitel, spilles søndag kl. 16.00 i Jysk Arena.

Kampen i tal:

Team Esbjerg – FC Midtjylland 23-22 (9-13)

Målscorere Team Esbjerg: Ida Bjørndalen Karlsson 7, Estavana Polman 5, Vilde Ingstad 3, Lara González 2,  Kristina Liscevic 2, Ulrika Toft Hansen 2, Sanna Solberg 1 og Anne Brinch-Nielsen 1.

Topscorer FCM: Veronica Kristiansen 8

Udvisninger:

Team Esbjerg: 5

FCM: 3

1.683 tilskuere i Jysk Arena