Sjældent har en sejr lettet så tidligt i en sæson

01/09 - 2018

Sjældent i klubhistorien har forventningerne til Team Esbjerg forud for en sæson været så høje, og sjældent har det været så vigtigt ikke at skuffe sig selv og omgivelserne i den blot anden ligakamp ud af 26, som da holdet i den første hjemmekamp mødte Herning-Ikast Håndbold.

Det holdt lige så hårdt at vinde, som man kunne forvente, men Team Esbjerg vandt 25-23 og slap for at blive ramt af den tidlige boomerang, som et nyt nederlag efter premieren mod de danske mestre på udebane ville have været.

– Jeg er så glad og lettet. Ser vi bort fra de fire dage med kampe mod København Håndbold, har spillerne fortjent det med den indsats, de har ydet i forberedelserne. De har givet sig 100 procent. Det er et stort pres nærmest at være nødt til at vinde over Herning-Ikast, sagde en lettet Team Esbjerg-cheftræner, Jesper Jensen.

Estavana Polman lagde for med kampens første mål, og det skulle blive kendetegnende for hendes indsats og holdets udgangspunkt næsten hele kampen. De to jævnbyrdige mandskaber fulgtes særligt i første halvleg ad, men Herning-Ikast formåede blot en enkelt gang at være foran ved stillingen 8-9. På trods af, at kampens dommere holdt igen med advarsler, men var rundhåndede med udvisninger til Team Esbjerg med tre de første 16 minutter, holdt hjemmeholdet sig inde i kampen – og lidt til. Men pauseføringen på 16-14 var på ingen måde betryggende mod et midtjysk mandskab, der havde det 18-årige stjernefrø, Emma Friis, som sin bedste spiller.

Team Esbjerg kom foran 17-14 og havde med Kristine Breistøl som en høj læmur foran forsvaret flere muligheder for at bringe sig yderligere foran, men i stedet stod der efter seks minutter af anden halvleg 17-17. I den fase foregik kampen lidt i ryk, Team Esbjerg bragte sig foran 20-17, Clara Monti Danielsson fik holdets fjerde udvisning, og Herning-Ikast udlignede igen. På det tidspunkt havde Team Esbjerg blot scoret fire mål på knap 18 minutter, og Jesper Jensen tog en timeout.

Angrebsomstillingen havde lige efter vægt på bevægelighed i stedet for tungt artilleri, da Annette Jensen, Kristina Liscevic og Estavana Polman dannede bagkæde på bekostning af de to distanceskytter, Line Jørgensen og Kristine Breistøl. Team Esbjerg kom foran 22-20, hvilket fik Herning-Ikast-cheftræner Kristian Kristensen til at tage en timeout og flytte Emma Friis fra fløjen til playmaker. Det kunne hun også. Hun spillede sublimt Helene Fauske fri til en reducering til 23-22, men tættere på kom gæsterne ikke. Kampens to bedste Team Esbjerg-spillere, Vilde Ingstad og Estavana Polman, sørgede for de afgørende scoringer.

Alt var ikke perfekt. Sabine Englert i Herning-Ikast-målet kendte Line Jørgensens skudmønstre alt for godt og vandt duellen suverænt, Kristine Breistøl kom sjældent på skudhold, og ligesom i premierekampen mod København Håndbold kom der få mål fra fløjene. Men sejrsviljen var der, og Estavana Polman er ved at finde tilbage til sit gamle håndbold-jeg.

– “Essie” steppede op og viste det, hun skal og kan. Vi gav hende lang snor med spilletid i dag, og hun bød ind med en masse power. Håndboldmæssigt har vi ikke set hendes topniveau endnu efter fødsel og skade, men på områderne ansvarsfølelse og ledelse så vi en helt ny “Essie”. Hun samlede sig selv op, når krisen meldte sig, sagde Jesper Jensen.

Han har flere gange fremhævet, at det indledende program med København Håndbold, Herning-Ikast og Viborg HK sætter holdet under pres. Nu kan spillerne sætte sig i bussen tirsdag eftermiddag med kurs mod Viborg med et mindre anstrengt åndedræt. Modstanderen er til gengæld under pres efter to nederlag, senest mod Aarhus United.